domingo, 24 de novembro de 2013

Γυναίκες της χρονιάς 2011 - Επιστήµων

ΑΜΑΛΙΑ ΑΓΓΕΛΗ
Η δρ. Αµαλία Αγγελή, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς της Βρετανίας, εφηύρε υγρή ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια! Το πεπτίδιο Ρ11-4Ο «αναγεννά» οργανικά την αδαμαντίνη και καθιστά τον οδοντιατρικό τροχό ξεπερασμένη τεχνολογία.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ
Η 28χρονη ηλεκτρολόγος µηχανικός είναι η πρώτη επιστήμονας παγκοσμίως που κατάφερε να χρησιμοποιήσει το ανθρώπινο καρδιογράφημα ως ηλεκτρονική ταυτότητα. Η τεχνολογία που ανέπτυξε είναι πιο ασφαλής από όλα τα σκάνερ που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σε στρατόπεδα, αεροδρόμια, χώρους υψίστης ασφαλείας ή πόλεις που διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΡΟΚΙΔΑ
Επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Χηµικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, βραβεύτηκε με το «Ελληνικό Βραβείο 2011 L’OREAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Το ερευνητικό της πεδίο αφορά το σχεδιασμό και την ανάλυση φυσικών διεργασιών και ιδιαίτερα διεργασιών τροφίμων. Η έρευνά της εστιάζεται στην ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων, που διαθέτουν βελτιωμένες θερμοφυσικές ιδιότητες και θωρακίζουν την υγεία μέσα από την καθημερινή διατροφή.

ΑΛΚΗΣΤΗ ΜΠΟΝΑΝΟΥ
Η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονοµίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τιμήθηκε με το «Ελληνικό Βραβείο L’OREAL-UNESCO 2011 Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», στον τομέα των Φυσικών Επιστημών. Αποφοίτησε μετά πολλών επαίνων (magna cum laude) από το Wellesley College (ΗΠΑ) το 2000 με πτυχίο στη Φυσική και την Αστρονομία. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μasters/M.A.) και διδακτορικό (Ph.D.) στην Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο Harvard (ΗΠΑ) το 2002 και 2005.

ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Η γενετίστρια - βιολόγος βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη της σχέσης του γονιδίου με τον καρκίνο του αίματος που παρουσιάστηκε σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Στοκχόλμης. Ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είχε ανακαλύψει το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία. Το συμπέρασμα της έρευνας για τη μυελοδυσπλασία είναι ότι νέες γενετικές ενδοσκοπήσεις θα διευκόλυναν τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης.

Nenhum comentário:

Postar um comentário